stenen bruin

ADHD-kinderen hebben baat bij 'verbeterplan' Dongense huisarts

Bron: Brabants Dagblad, 16-04-2016

Opvoedcoaching aan huis is onderdeel van onderstaand plan!

De gemeenten Dongen en Gilze en Rijen slaan de handen ineen bij de hulp aan kinderen met druk en impulsief gedrag zoals ADHD. Zij zijn een proef gestart waarin verschillende zorgdisciplines samenwerken om het kind extra bij te staan.

Sinds 1 januari 2015 is jeugdzorg de verantwoordelijkheid van gemeenten. Sindsdien komen kinderen met bijvoorbeeld gedragsproblemen niet meer bij de kinderarts of ggz, maar bij de huisarts. Dokter Joyce Nouwens van huisartsenpraktijk Kloosterpad in Dongen zag die groep in haar praktijk toenemen. Ze dook in de problematiek en schreef 'Het verbeterplan adhd'. Steeds meer partijen sloten zich aan.

De aanpak ziet er als volgt uit: het kind wordt regelmatig gezien door de huisarts. Door de intensieve samenwerking met gemeente, zorginstellingen en het sociale team kan de huisarts putten uit diverse mogelijkheden voor het kind. Ouders kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van groepstrainingen, maar ook leerkrachten kunnen bijscholing krijgen. De aanpak is volgens het pilotteam ook financieel aantrekkelijk. Wethouder Aletta van der Veen (Gilze en Rijen): "Dit kan in het eerste jaar al een besparing opleveren van 50.000 euro."
Het project loopt tot het najaar. Dan wordt gekeken wat de meest effectieve aanpak is. Huisarts Nouwens is enthousiast: "De aanpak werkt. In Dongen hebben zo'n 43 en in Gilze en Rijen 38 kinderen de diagnose ADHD. In totaal kan het gaan om zo'n 150 kinderen."
Ouders kunnen gebruikmaken van groepstrainingen en leerkrachten kunnen bijscholing krijgen