stenen bruin

Nieuws item: Wanhopige ouders betalen zelf hulp kind

Bron: BN DeStem 7 november 2015

Gemeenten stellen de behandelkosten vaak boven de beste zorg. Dus nemen ouders het heft in eigen handen.

Wanhopige ouders trekken zelf de portemonnee om de psychische behandeling van hun kind te regelen. Gemeenten stellen de behandelkosten vaak boven de beste zorg. Ouders nemen het heft daarom in eigen handen. 'Zo dreigt een tweedeling. Niet alle ouders kunnen een behandeling betalen.'

Psychiater Michiel Bosman ziet ze geregeld in zijn elf praktijken: wanhopige ouders die zien dat hun kinderen psychische hulp nodig hebben, maar via de gemeenten niet verder komen. En ze zijn bereid daarvoor een prijs te betalen. Bij GGZ-instelling Dokter Bosman is het uurtarief 96 euro. Desondanks kunnen de praktijken al die aanvragen nauwelijks aan. Wekelijks komen 150 van die aanmeldingen binnen, dat waren er vorig jaar 50.

Gedragsproblemen
Jongeren lopen bijvoorbeeld vast op school door gedragsproblemen. Ouders zoeken naar een oorzaak. ,,Dan horen ze van een specialist dat ze over 26 weken aan de beurt zijn, omdat hun gemeente niet genoeg behandelingen heeft ingekocht'', beschrijft Bosman. Een deel van de ouders weigert zo lang te wachten en besluit het heft in eigen handen te nemen. Bosman: ,,Ze zeggen tegen ons: regel het maar.'' Zelfstandige kinder- en jeugdpsychiaters in Amsterdam constateren dezelfde ontwikkeling.

Het lijkt een trend, constateert ook de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). ,,We hebben geen harde cijfers, maar horen het steeds meer van praktijken in heel het land,'' aldus voorzitter Robert Vermeiren.

De Kinderombudsman concludeerde vorige week al dat gemeenten te vaak de behandelkosten boven de beste zorg voor het kind stellen. ,,Nu lijkt het er op dat de uitspraak 'wie betaalt, bepaalt' steeds meer gaat gelden. Een gemeente mag op de kosten sturen, maar dat moet altijd in balans zijn met de beste behandeling voor een kind,'' stelt Marc Dullaert.